Yerba Mate, czyli napar z ostrokrzewu paragwajskiego to nieodzowny napitek mieszkańców Ameryki Południowej, którzy dziennie wypijają nawet dwa litry tego napoju. Yerba od lat cieszy się ogromną popularnością także na innych kontynentach. Nic dziwnego – ostrokrzew paragwajski może nam zaoferować bardzo długą listę korzyści.
Yerba to zdrowsza alternatywa kawy
Wiele osób wykorzystuje Yerba mate głównie ze względu na pobudzające właściwości tego napoju. Zawiera teinę, witaminy z grupy B, a także magnez. Składniki te są odpowiedzialne za zachowanie wysokiej sprawności psychofizycznej w ciągu dnia. Co ważne, Yerba Mate nie zawiera w sobie uzależniającej kofeiny, a ponadto jest bezpieczna dla układu krążenia. Chociaż pobudza nieco mniej intensywnie, niż kawa, to efekt pobudzenia utrzymuje się znacznie dłużej.
Prawdziwa skarbnica składników odżywczych
W Yerba Mate znajdziemy ponad setkę różnorodnych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Yerba zawiera w sobie witaminy i minerały, aminokwasy, a także przeciwutleniacze, które skutecznie eliminują wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia komórek. Nie dziwi zatem fakt, że Yerbie przypisuje się właściwości odmładzające. Dotyczy to zarówno urody, jak i ogólnego wigoru i sprawności.
Udowodnione właściwości prozdrowotne
Bogactwo składników odżywczych oznacza, że Yerba posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia odporność, ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Wspiera prawidłową pracę układu krążenia. Wystarczy jedynie pamiętać o tym, aby zalewać Yerbę wodą o odpowiedniej temperaturze (75 – 85 st.). Zbyt gorąca woda ogranicza ilość składników odżywczych.
Dobra na zimę i na lato
Może się wydawać, że gorąca Yerba Mate to dobra propozycja zwłaszcza na okres jesienno-zimowy. Jednak nie musimy rozstawać się z ostokrzewem paragwajskim latem. Jak się okazuje, może to być niezwykle orzeźwiający i pobudzający napój w gorące dni roku. W te dni warto postawić na terere, czyli Yerba Mate zalewane lodowatą wodą o jak najniższej temperaturze.